Pur Sang - Domaine Didier Dagueneau
Wijnspecificaties
Wijnhuis | Domaine Didier Dagueneau - Pouilly-Fumé |
Wijnjaar | 2019 |
Regio | Loire - Pouilly-Fumé |
Type | Witte wijn |
Volume | 0.75 L |
Druifsoort | Sauvignon Blanc |
Productinformatie
Bijkomende informatie over 'Pur Sang - Domaine Didier Dagueneau'
Biodynamic: Practicing
Vineyard: Produced primarily from a vineyard north of Saint Andelain called La Folie. Occasionally, some smaller plots on the Saint Andelain hill make it into this cuvee.
Orientation: The vineyard is gently sloped and has perfect south/southeast exposure
Soil: The soil here is deeper clay with some chalky limestone. There is virtually no silex in the soil.
Viticulture: Farmed biodynamically. The domaine employs twice the number of employees than a conventional winery would use for the same acreage. The goal is to produce, on the average, 75% of the yields common to neighboring wineries.
Vinification: Barrel fermented
Aging: Aged mostly in 450 and 600 liter barrels, as well as some of Dagueneau's famous cigar barrels. Designed by the late Didier, these barrels are 350 liters and agressively elongated.
Production: limited
Notes: Arguably the domaine's most popular cuvée
Het verhaal
Maak kennis met het wijnhuis Domaine Didier Dagueneau - Pouilly-Fumé
Didier Dagueneau is op 17 september 2008 op 52 jarige leeftijd overleden in een (type ULM) vliegtuig ongeluk in de Cognac regio. Sindsdien zetten zijn zoon Benjamin en dochter Charlotte (zijn twee oudste kinderen) het levenswerk van hun vader met succes voort. Ondertussen heeft Charlotte het domein verlaten en is het volledig in handen van Louis Benjamin Daguenau.
Louis Benjamin is eigenaar in Saint-Andelain, een heuvel die onder de herkomstbenaming Pouilly-Fumé valt (het vaderland van de Sauvignon). Het overgrote deel van de ongeveer tien hectare die hij bezit ligt op een kleibodem met vuursteen (een typisch kenmerk van het dorpje Saint-Andelain). De rest ligt op mergelaarde (Kimmeredigiaan - cfr Chablis). Sinds 1983 runde Didier, op zijn manier, een wijndomein dat uitgroeide tot de referentie voor wijnfreaks. Didier : " Ik respecteer de traditie. Ik doe wat de "ouden" (een woord dat hij met vol tederheid uitspreekt) lang voor mij deden. Ik wou hun ervaring benutten en daar de verworvenheden van de moderne oenologie aan toevoegen, meer niet. Natuurlijk werk ik met vaten : halve okshoofden "demi-muid" van 620 liter zoals mijn grootvader, met een wanddikte van 50 mm. Dat geeft een goede verhouding tussen volume en zuurstof. Dertig jaar geleden werkte iedereen in Pouilly met fusten. Het verschil zit hem er nu in dat ik vandaag de dag met nieuwe of quasi nieuwe vaten werk. Zonder nochtans roestvrij stalen gistkuipen achteruit te stellen. De verdeling tussen hout en inox hangt af van het oogstjaar. Een grote wijn (en de Sauvignon is een grote druif, net zoals de Chardonnay) is niet massief. Het is een subtiele, elegante, evenwichtige en fijne wijn met flink wat materie. Een wijn kan slechts oud worden indien er materie is, dus via beperkte rendementen. In 1991 had ik slechts 8 hectoliter/hectare, in 92 bedroeg dat volume 38 hectoliter/hectare. De meeste eikenhouten vaten in de kelder van Daguenau zijn gegraveerd met de letters «D.S.L.S» DIEU SEUL LE SAIT. Didier legt uit ; god alleen weet welke houtsoort dit is. De tonneliers verkopen verschillende types van hout, Allier, Tronçais, Limousin, Nevers ... maar alleen god weet 100% zeker van welke houtsoort een specifieke barrique gemaakt is !, zei Dagueneau.
LE MEILLEUR SAUVIGNON AU MONDE (Dixit.- ROBERT PARKER)
RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON
Nog op zoek naar een verrassing?
Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk. Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.