1

Extra openingsuren: 21/12: 10u-17u // 23/12: 10u-18u // 24/12: 10u-16u // Gesloten op Kerstdag // 26-27/12: 9u-12u-14u-18u // 28/12: 10u-17u // 30/12: 10u-17u // 31/12: 10u-14u

Fred Loimer - Gruner Veltliner Spiegel Erste Lage

€ 50,60(Prijs / fles)
€ 44,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Fred Loimer - Gruner Veltliner Spiegel Erste Lage'

Robert Parker
The Wine Advocate
91-93 Langenlois Spiegel, Erste Lage, Grüner Veltliner Kamptal DAC Reserve 2013

A la Carte
Wine Guide 2015
93 Langenlois Spiegel, Erste Lage, Grüner Veltliner Kamptal DAC Reserve 2013

Vineyard

Origin: Kamptal
Quality grade: Kamptal DAC Reserve
Site: Langenlois Spiegel
Grape variety: Grüner Veltliner
Elevation: 260 - 270 m
Exposure: east-southeast
Soil composition: loess
Climate: pannonian, continental
Training method: Lenz Moser, Guyot
Age of vines: 20 - 50 years
Density of plants: 2.500 – 5.000 vines / ha
Yield per hectar: 35 hl / ha
Cultivation method: biological-dynamic, according to „respekt“

Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20kg crates end of October & beginning of November 2013
Maceration time: 12 hours
Fermentation: Spontaneous fermentation in 2.500lt used oak barrels for 4 weeks by 24°
Aging: in used oak & acacia barrels on full lees for 6 months, in stainless steel tanks on fine lees for 3 months
Botteling: September 2014

Wine
Vintage: The 2013 Vintage – Difficult Beginning; Happy Ending
The long winter led to a late, but speedy bud break, thanks to some beautiful
weeks at the end of April and beginning of May. However, a hailstorm at the
end of May resulted in yield losses in the Käferberg and Steinmassl vineyards.
Flowering in mid-June was relatively on time. Unfortunately, the weather was
not on the favourable side: a heatwave was followed by cold and damp
conditions that strongly hindered pollination, especially of the main variety,
Grüner Veltliner. The summer of 2013 was one of the five hottest summers in
the last century. An extremely dry period in July was counteracted by rain in
August – just in time for a very good ripening phase to begin.
Ripening was a slow process, so calmness and patience were important. By November 8th, all of the wines, except for the sweet ones, were in the cellar. And finally, these were joined at the end of November by the Auslese and Beerenauslese wines.

Tasting: rich, dense pear and ripe apple notes; ripe, yet present acid element which brings freshness to the front palate, full body, ripe citrus and lime notes, lots of spice and fine layers of fruit, long haul Maturation potential: 2014 – 2030

Food recommendation: Grüner Veltliner is an ideal food companion Serving temperature: 12-14°C
Decant: 2 hours
Vegan: yes

Data
Alcohol: 13,5% vol
Residual sugar: 1,0 g/l
Acidity: 5,0 g/l
Must weight: 96,9° Oechsle
EAN Code: 9120009726129 | 9120009726143 | 9120009726150
Available in: 0,75 l | 1,5 l | 3 l
Control: by Lacon
BIO Status: organic wine | AT-BIO-402

Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)

Oostenrijk(Land)Kamptal(Regio)
Fred Loimer is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. 40 hectare wijngaarden zijn in productie waaronder de allerbeste percelen rond Langenlois. Fred nam het wijngoed over in 1998 van zijn ouders. Zijn "hartstocht" betreffende het maken van opmerkelijke wijnen leverde hem al vlug de bijnaam "Perfectionist" op. In het jaar 1999 werden grote veranderingen gedaan, nieuwe moderne gebouwen werden boven de 800 m² eeuwenoude kelders gebouwd. Een waar staaltje van architectuur dat de bijnaam kreeg" The Black Box".

Langenlois is de "hoofdstad van het Kamptal", en het ligt hier alsof het vanwege de wijn is gepositioneerd: Het Waldviertel in het noorden stuurt de koele lucht, vanuit het zuiden, waar de Kamp zich opent naar de Donau, Langenlois ontvangt zonneschijn en Pannonische zachtaardigheid. Al met al resulteert dit in dat "hete dagen/koele nachten klimaat" dat zo typisch is voor het Kamp-dal en zo uitstekend geschikt is voor de armoa-uitdrukking van de druiven.

De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.

We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.

De totale aanplant is verdeeld als volgt ; Riesling 30%, Gruner Veltliner 53%, Chardonnay 7%, Grauburgunder 7% en Blauburgunder 3%. Niet minder dan 11 single vineyards geven een grote diversiteit aan wijntypes, stijlen en smaken : Spiegel, Kaëferberg, Steinmassel, Seeberg, Loiserberg, Dechant, Heiligenstein, Ladner, Kogelberg, Kittmansberg en Eichelberg.

De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
De meest belangrijke terroirs voor Gruner Veltliner zijn de Crus Spiegel en de Kaëferberg. Voor Riesling de Seeberg (sappig en gestructurreerd) en Steinmassel (puntfijne zuren en uitmuntend mineraal).

Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.

RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.