Wieninger Pinot Noir Grand Select
Wijnspecificaties
Wijnhuis | Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio) |
Wijnjaar | 2020 |
Regio | Wenen |
Type | Rode wijn |
Volume | 0.75 L |
Druifsoort | Pinot Noir |
Wijnbouw | Biowijn |
Productinformatie
Bijkomende informatie over 'Wieninger Pinot Noir Grand Select'
Pinot Noir Grand Select 2020
Wijnjaar: Het jaar begon met een uitzonderlijk droge winter zonder dat de gebruikelijke waterreserves werden opgebouwd.reserves werden opgebouwd. En ook de lente begon niet alleen droog, maar ook uitzonderlijk
warm. Er was echter geen late vorst of blijvende problemen door de aanvankelijk lage watervoorraad. Het latere begin van de lente zorgde voor evenwichtige neerslag met gemiddelde tot warmere temperaturen. Een over het algemeen zeer aangename zomer voor de wijnstokken bevorderde de ontwikkeling van intensere fruittonen in de druiven. Aangezien september zich ook van zijn beste kant liet zien, begon de oogst weer relatief vroeg om om niet te hoge suikergehaltes te bereiken voor onze lichtere wijnen. Het was erg opvallend
dit wijnjaar dat de Bisamberg met zijn lössbodems veel vroeger rijp was dan de Nussberg met zijn zwaardere schelpkalk- en rotsbodems. Begin oktober was er een blijvende verandering in het weer. Plotseling was de glorieuze nazomer voorbij, koele temperaturen, herhaaldelijke regen en taaie mist in de vroege
ochtend maakten de oogst erg moeilijk. Gelukkig waren de wijnstokken met hun druiven nu op zo'n hoge
fysiologische rijpheid dat de regen en vooral de vochtige mist de kwaliteit niet langer konden beïnvloeden. Eind oktober wachtten we geduldig, soms meerdere dagen, om verder te gaan met de oogst. De voltooiing
lukte pas tegen half november, zo laat als het al lang niet meer was geweest. Bodem: Bijna alle druiven voor de Pinot Noir Grand Select 2020 werden verbouwd in wijngaarden op de Bisamberg in Wenen en in één wijngaard op de Nussberg. Bisamberg en in één wijngaard op de Nussberg - waarbij alleen de beste druiven werden gebruikt. De bodem van de Bisamberg bestaat uit lichte, zanderige löss over massieve kalksteen, en de bodem van de Nussberg bestaat voornamelijk uit verweerde schelpkalk over massieve kalksteen. De constante wind en relatief weinig neerslag, plus de aanzienlijke drainagecapaciteit van de zandgrond, maken van de Wiener Bisamberg een uitstekend gebied voor rode wijn. En de Nussberg kan ook indrukwekkend zijn voor pinot. Wijngaarden en kelder: De druiven werden ontsteeld en de most werd afgevuld in open dubbele barriques. Deze werden onmiddellijk naar de koelkelder vervoerd voor een koude maceratie, die ongeveer zes dagen duurde. Daarna vond spontane gisting met natuurlijke gisten plaats bij een normale temperatuur. Na de gisting en nog een korte maceratie werd de most geperst en afgevuld in Bourgondische barriques. - Hiervan was 50% nieuw. Een overvloedige hoeveelheid gist werd in de vaten gedaan onder onregelmatig roeren gedurende een periode van 9 maanden. Na ongeveer 22 maanden was de barrique-rijping voltooid en werd de wijn werd gemengd en in grote vaten gedaan. Een maand later werd de wijn gebotteld zonder enige zuivering en filtratie. Technische gegevens: Alcohol 13,5% vol., Zuurgraad 4,9 g/l, Restsuiker 1,0 g/l
Pinot Noir Grand Select 2020
Millésime : L'année a commencé par un hiver exceptionnellement sec sans que les réserves d'eau habituelles ne soient constituées.Les réserves d'eau ont été constituées. Le printemps a lui aussi commencé non seulement par un temps sec, mais aussi par un temps exceptionnellement chaud. Cependant, il n'y a pas eu de gelées tardives ni de problèmes durables dus à des réserves d'eau initialement faibles. L'arrivée tardive du printemps a permis d'équilibrer les précipitations et les températures moyennes à chaudes. Un été généralement très agréable pour les vignes a favorisé le développement de notes fruitées plus intenses dans les raisins. Le mois de septembre s'étant également montré sous son meilleur jour, les vendanges ont à nouveau commencé relativement tôt afin de ne pas atteindre des niveaux de sucre trop élevés pour nos vins plus légers. Ce millésime a été marqué par le fait que le Bisamberg, avec ses sols de lœss, a mûri beaucoup plus tôt que le Nussberg, avec ses sols plus lourds de calcaire coquillier et de roches. Au début du mois d'octobre, le temps a changé radicalement. Les températures fraîches, les pluies répétées et le brouillard matinal ont rendu les vendanges très difficiles. Le brouillard matinal a rendu les vendanges très difficiles. Heureusement, les vignes et leurs raisins avaient atteint une maturité physiologique telle que la pluie et surtout le brouillard humide ne pouvaient plus affecter la qualité. Fin octobre, nous avons attendu patiemment, parfois pendant plusieurs jours, pour continuer à récolter. Ce n'est qu'à la mi-novembre que l'on a pu achever les vendanges, qui n'avaient pas été aussi tardives depuis longtemps. Sol : La quasi-totalité des raisins du Pinot Noir Grand Select 2020 a été cultivée dans des vignobles situés sur le Bisamberg viennois et dans un vignoble situé sur le Nussberg. Le Bisamberg et un vignoble sur le Nussberg - en n'utilisant que les meilleurs raisins. Le sol du Bisamberg est constitué de lœss léger et sablonneux sur du calcaire massif, tandis que le sol du Nussberg est principalement constitué de calcaire coquillier altéré sur du calcaire massif. Les vents constants et les précipitations relativement faibles, ainsi que la capacité de drainage considérable du sol sablonneux, font du Bisamberg viennois une excellente région pour le vin rouge. Le Nussberg peut également être impressionnant pour le pinot. Vignoble et cave : Les raisins ont été égrappés et le moût a été versé dans des doubles barriques ouvertes. Celles-ci ont été immédiatement transportées dans la cave froide pour une macération à froid qui a duré environ six jours. Environ six jours. Ensuite, une fermentation spontanée avec des levures naturelles a eu lieu à une température normale. Après la fermentation et une autre courte macération, le moût a été pressé et mis en bouteille dans des barriques bourguignonnes. - De ce nombre, 50 % étaient neufs. Une grande quantité de levures a été introduite dans les barriques, sous un brassage irrégulier, pendant une période de 9 mois. Après environ 22 mois, l'élevage en barrique s'est achevé et le vin a été assemblé et mis dans de grands fûts. Un mois plus tard, le vin a été mis en bouteille sans aucune purification ni filtration. Données techniques : Alcool 13,5 % vol, acidité 4,9 g/l, sucre résiduel 1,0 g/l.
Het verhaal
Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fritz Wieninger - Wenen (bio)
Wine Advocate, Issue #218, April 30, 2015
“In terms of both quality and quantity, Fritz Wieninger has been Vienna's leading wine producer for years, and his white 2013s as well as the Pinot Noir Selections from 2012 and 2011 ratify his top position impressively. From classic Austrian grape varieties, many of them planted in old field blends and marketed under different vineyard names and the new DAC Wiener Gemischter Satz, Wieninger produces ripe, rich and full-bodied wines full of elegance, liveliness and well-balanced roundness. His Pinots are among the finest in the German-speaking countries and hard to top, at least in Austria, where his white single-vineyard wines such as Nussberg or Preussen are Austrian icon wines.
Even more significant for the long-term future of the family estate, is the purchase of the 20-hectare Demeter-certified Weingut Hajszan-Neumann, which is also located in Vienna and includes a very nice restaurant named ‘Die Winzerei.’ Wieninger leased the restaurant to the former proprietor, restaurateur Stefan Hajszan. With 65 hectares under vines, Fritz ‘the busy bee’ Wieninger is now controlling more than 10% of Vienna's wine-growing region of 612 hectares. All his vineyards are cultivated according to biodynamic regulations. Whereas his ancestral 45-hectare Weingut went biodynamic in 2006, according to Respect regulations the new Hajszan-Neumann estate is certified by Demeter for many years. Under the new label, Vienna's wine pioneer wants to release ‘more experimental wines with longer maceration times and less sulphur,’ he said. Remarkably, he does not mention catchphrases such as ‘orange wine’ or ‘natural wine’ when he talks about his plans. ‘I don't want to make aldehyde wines,’ he underlines seriously with a hoisted eyebrow. Nevertheless, he observes the postmodern natural wine movement with great interest and a great fascination for certain representatives. His first vintage of Hajszan-Neumann is the 2014, which is going to be marketed this spring.”
Wieninger is een (bio) dynamische en bijzonder getalenteerde wijnbouwer. Wieninger is een bijna 100 jaar oud familiebedrijf wat tot 1987 uitsluitend wijn maakte die in de eigen ‘Heurige' werd verkocht. Een ‘Heurige' is een restaurant waar doorgaans eenvoudig, maar vers en smaakvol wordt gekookt en waar de eigen geproduceerde wijnen worden geschonken.
Wijn geschonken in de eigen ‘Heurige' moet niet door de overheid gecontroleerd en gecertificeerd worden en mag zo uit de vaten (of flessen) worden getapt. Tijdens de oogst kan hier ook ‘Sturm' gedronken worden, nog gistend druivensap, troebel, fris, en een hoeveelheid alcohol die van moment tot moment verschilt.
In 1987 werd Fritz Wieninger jr. manager van het bedrijf en heeft het roer omgegooid en zich toegelegd op kwaliteitswijnen. Sinds die tijd heeft het wijngoed zich ontwikkeld tot het beste wijngoed in het wijnbouwgebied Wenen.
Wieninger bezit 25 hectare wijngaarden die zich bevinden op twee hellingen, namelijk de Bisamberg en de Nussberg. De Bisamberg met de wijngaarden Herrenholz, Jungenberg, Gabrissen, Rothen, Breiten en Wiesthalen.
De bodem hier bevat voornamelijk zand en kalkrijke leem. De Nussberg is voor wijnbouw de beste bekende Weense helling (zie foto hierboven) met voornamelijk verweerde kalksteen in de bodem. In de wijngaard wordt zoveel mogelijk in eendracht met de natuur gewerkt. Zo werd er beslist om geen kunstmest te gebruiken, maar organische mest en er wordt alleen opgetreden met bestrijdingsmiddelen wanneer de oogst op het spel staat.
RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON
Nog op zoek naar een verrassing?
Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk. Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.