Fred loimer - Gruner Veltliner Kamptal DAC
Wijnspecificaties
Wijnhuis | Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio) |
Wijnjaar | 2023 |
Regio | Kamptal |
Type | Witte wijn |
Volume | 0.75 L |
Druifsoort | Gruner Veltliner |
Wijnbouw | Biowijn |
Productinformatie
Bijkomende informatie over 'Fred loimer - Gruner Veltliner Kamptal DAC'
Vineyard
Origin: Kamptal – estate bottled
Designation: Kamptal DAC
Grape variety: Grüner Veltliner
Soil composition: mainly loess
Climate: pannonian, continental
Training method: Lenz Moser, Guyot
Age of vines: 5 to 50 years
Density of plants: 2.500 - 5.000 vines / ha
Yield per hectar: 45 - 55 hl / ha
Cultivation method: biological organic & biological-dynamic according to respekt-BIODYN
Vintage
Challenging and very different from the rest of Europe. The Kamptal was like an island of rain in a very dry 2022. After an exceptionally dry winter, the long-anticipated rain finally came in mid-April. In fact, by the time the harvest began, we already had as much rain in six months as there is normally during an entire year. However, the distribution was not always favourable. There were losses due to peronospora, especially with Grüner Veltliner. But as is often the case in such difficult years, the variety fortunately repaid with very good grape quality, thanks to the “natural” thinning out due to powdery mildew. August was dry, which brought excellent ripeness, though rain in September imposed yet another challenge at the beginning of the harvest.
Cellar
Harvest: selective harvest by hand in 20 kg crates from mid of September to mid of October 2022 Maceration time: Partly mash time; mainly whole cluster pressing
Fermentation: spontaneous in stainless steel tanks
Aging: in stainless steel tanks on full lees until the beginning of January (3-4 months) and on fine lees until botteling
Botteling: First botteling in February 2023
Tasting note
Bright greenish yellow hue with strong tears. On the nose are aromas of fruit zest, dried pineapple, a pinch of white pepper and chamomile tea. The palate delivers notes of fresh pineapple, grapefruit, hints of spice (including cardamom), gingerbread and lemon jam. Plenty of varietal typicity. A full-bodied and grip-ping wine with powerful extract sweetness and vibrant acidity. A delicate blend of sweet-sour-salty-bitter on the finish.
Recommended with universal food companion, perfect with Wiener schnitzel
Maturation potential: 2023-2027 Vegan: Yes
Alcohol 12% Residual sugar: 1,4 g/l Aciditiy: 5,4 g/l Total SO2: 60 mg/l
Het verhaal
Maak kennis met het wijnhuis Weingut Fred Loimer - Langenlois (bio)
De geologie die hier overheerst is net zo rijk aan contrasten: in het noorden vinden de wortels van de wijnstokken hun weg door gneis en mica leisteen van de Boheemse massa, zandsteen overheerst in Heiligenstein, terwijl in het zuiden de lösslagen zich vaak enkele meters dik opstapelen.
We zijn blij dat we in Kamptaler toplocaties zoals Loiserberg, Käferberg, Steinmassl, Seeberg, Heiligenstein of Berg Vogelsang wijngaarden hebben en dat we met onze wijnen kunnen bijdragen aan de internationale reputatie van de Kamptaler als streek van herkomst van uitstekende witte wijnen.
De wijnranken groeien laag bij de grond zodat de druiven alle terugkaatsende warmte kunnen opnemen, terwijl het smalle hogere bladerdak voor de fotosynthese en de nodige schaduw zorgt. Densiteit van de wijngaard is 5000 stokken per hectare, de opbrengst wordt hierdoor laag gehouden waardoor de wijnen aan extract en concentratie winnen.
Alle wijnen zijn KAMPTAL DAC ÖWT wijnen en zijn Bio gecertifiëerd RESPECT.
Ongeveer 200.000 flessen worden gebotteld waarvan 94% wit, 5% rood en 1% zoete wijn.
RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON
Nog op zoek naar een verrassing?
Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk. Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.