Oorsprong
Het samenspel van klimaat en bodem in het Donaugebied vormt de basis voor het karakter van onze wijnen. Uitlopers van het Pannonische, continentale klimaat brengen hete, droge dagen naar het gebied. Koele luchtstromen van het hogere Waldviertel mengen en "kruiden" de lucht, die temperaturen tot 38 ° C kan bereiken. De bodems zijn net zo uniek en ideaal voor wijnbouw: aan de ene kant vindt u Gföhler gneis, het primaire gesteente, en bruine aarde is erboven opgeslagen. Soms zit er ook een laagje kalk tussen. Aan de andere kant is er löss, vliegend stof uit de ijstijd, dat zich heeft verdicht tot vruchtbare grond. En tot slot de klei- en grindgronden.
Vinificatieoogst: selectieve handpluk in dozen van 20 kg begin tot half oktober 2022
Maceratietijd: hele tros persen, gedeeltelijke maceratietijd
Fermentatie: spontane gisting, 70% stalen tank & 30% groot hout (2.500 l eiken), 2-4 weken, 20° tot 22°C
Expansie: in stalen tanks op de fijne droesem gedurende 5 maanden
Bottelen: april 2023
Beschrijving van de wijn: goudgeel, gedroogd fruit, citroenverbena, een vleugje natte steen en vuursteen. Stofrijk smelten, appel- en citroengelei, gedroogde ananasstukjes, romige extractzoetheid met uitgebalanceerde zuurgraad, minerale structuur, kalm en vol met een zijdeachtige textuur, lange fijne zoute afdronk, veelbelovend potentieel. (geproefd door wijnwetenschapper Johannes Fiala)
Voedingsaanbeveling
Kip en varkensvlees, vooral gebakken koteletten