1

Extra openingsuren: 21/12: 10u-17u // 23/12: 10u-18u // 24/12: 10u-16u // Gesloten op Kerstdag // 26-27/12: 9u-12u-14u-18u // 28/12: 10u-17u // 30/12: 10u-17u // 31/12: 10u-14u

Bernhard Ott - SPECTRUM

€ 20,70(Eenheidsprijs)
€ 18,00(vanaf 6 stuks)

Productinformatie

Bijkomende informatie over 'Bernhard Ott - SPECTRUM'

Score 90 Antonio Galloni VINOUS
The 2023 Cuvée Spectrum is a field blend of Traminer, Silvaner, Müller-Thurgau, Roter Veltliner, Muskateller, Neuburger, Welschriesling and Sauvignon Blanc. These varieties were planted by Ott on white gravels across the Hengstberg vineyards in Engabrunn and Feuersbrunn, where Grüner Veltliner did not thrive, in a drive to find varieties that would withstand climate change in sites that have no irrigation. This was harvested in three passes at different levels of ripeness. A third of the grapes were destemmed, and two-thirds were whole-bunch-pressed and then inoculated with already fermenting juice to start an immediate ferment. It was pressed after four days to finish fermenting, often in tandem with malolactic fermentation, in one large barrel, bottled unfiltered with minimal sulfur. The nose is super-juicy, not overtly aromatic, but brightly scented with tart orchard fruit and citrus. The palate is light and beautifully textured, with exquisite freshness and a lip-smacking finish. (Bone-dry)
Drinking Window 2024-2030
By Anne Krebiehl MW on June 2024

“Voor ons en de stijl die we maken, was 2023 een schot in de roos,” zei Bernhard Ott. “De lente was koel en dat betekende een late bloei. De beschikbaarheid van water was ideaal en we begonnen later met onze oogst dan in echt warme jaren. Er was geen droogtestress en we hadden alle tijd van de wereld voor huidcontact,” voegde hij eraan toe. Ott contrasteert dit met 2022, dat een “wijnmakersjaar was waarin je dingen met groot vakmanschap bereikte.” De oogst van 2023 begon op 12 september en eindigde op 17 oktober. Hij legde uit hoe doorslaggevend een toegewijd team is, vooral tijdens de oogst - waarbij hij zijn toch al grote team van fulltime werknemers aanvulde tot een plukteam van 75 mensen. Ott heeft zeven persen, ook voor de flexibiliteit, en zijn voorkeur gaat uit naar een niet-selectieve oogst om “100% wijngaard in de tank of het vat te krijgen”. De single-site Grüner Veltliners van Spiegel, Stein, Rosenberg en Kirchthal zullen het volgende jaar geproefd worden. De geproefde vatmonsters waren de uiteindelijke blends.

Weingut Bernhard Ott - Wagram (bio)

Het verhaal

Maak kennis met het wijnhuis Weingut Bernhard Ott - Wagram (bio)

Oostenrijk(Land)Wagram(Regio)

Als een trouwe, makke hond die in een hoek ligt, zo omschreef Bernhard de status van de Gruner Veltliner toen hij in 1991 het bedrijf van zijn ouders overnam. Toch is hij er met verve in geslaagd om succesvolle wijnen te maken van de Gruner Veltliner.

Bernhard vertelt ons waarom Gruner Veltliner het zo goed doet :
Wat maakt een wijn verrukkelijk en karakteristiek ? Dat zijn drie factoren: het bewaar- en ontwikkelingspotentieel, de culinaire inzetbaarheid en de herkenbaarheid van het ras in het glas. De Gruner Veltliner voldoet aan deze factoren; top Veltliners kunnen 50 jaar oud worden, het zijn geniale begeleiders van de meest veelzijdige gerechten. Bovendien is het ras onlosmakelijk verbonden met Feuersbrunn am Wagram. De wijnen van dit ras kunnen slank en elegant zijn, maar ook krachtig en zwaar. Geweldig om mee te werken!

TERROIR: Oost-West terrassen 260-350 meter boven de zeespiegel. Koele ligging met als bodem tertiaire Loss met veel kiezel. De hoger gelegen wijngaarden grenzen aan de Gahler Gneiss. gneis = rots.

De wijngaarden worden groen ingezaaid. Geen pesticiden of herbiciden. Als mest wordt er biologische runderkompost vermengd met druivenschillen en pitten, stro, vermalen wijnstoktakken en humus.

WERKWIJZE: Puur natuur: zijn filosofie lijkt simpel; zo natuurlijk mogelijke wijnen maken die zowel kracht als elegantie bieden waarin landschap, druif en klimaat echt tot uitdrukking komen. Ik wil iets produceren dat uniek is en zo natuurlijk mogelijk zonder technische ingrepen. Ons microklimaat geeft ons daar alle ruimte voor, zonder dat we gebruik hoeven te maken van industriële middelen zoals pesticiden, herbiciden, fungiciden en kunstmest licht Bernhard toe.

OTT KIEST VOOR BIO-DYNAMIE : sinds twee jaar is Bernhard druk bezig met het invoeren van de biologisch-dynamische druivencultuur. Dit is de verst gaande benadering van ecologische wijnbouw. Krachten uit het heelal en het gebruiken van plantaardige en organische/animale oplossingen (van kwarts, brandnetels tot koeienmest) bieden ongekende mogelijkheden tot het realiseren van het ecologische ideaal dat tot voor kort door wetenschappers voor dwaas gehouden werd. Alles wordt door de tijd achterhaald: het grootste wijnwetenschappelijke instituut van de wereld heeft onlangs een afdeling BIO ingesteld!

Bernhard zelf wil er niet te moeilijk over doen: Mijn wijnen moeten het bewijs zijn van deze ingrijpende werkwijze. Als mensen mij over vijf jaar vragen wat ik van bio-dynamie vind, dan hoop ik met trots te kunnen zeggen dat wij het voor 100% toepassen! 

VINOUS MAGAZINE BY DAVID SCHILDKNECHT | JANUARY 15, 2019
A Once-In-My-Lifetime Experience?
Talk about unforgettable moments from 2018: If anybody had suggested to me in 2002 that there might come a year in which on September 11, I would be tasting bone-dry Grüner Veltliner from a top grower and site grown that very year – let alone finding it both recognizable and delicious – I could only have thought, “You’re joking!” Even given all that has transpired meteorologically since notoriously torrid 2003, not to mention virtually unprecedented conditions during the summer of 2018, I scarcely anticipated what Bernhard Ott meant by “something I want to show you” when he winked as I prepared to depart our tasting session and motioned for me to follow him across the courtyard that separates his house and cuverie.

Bernhard Ott and Alex Schenner look happy to have harvested many of their top Grüner Veltliner parcels in the last days of August 2018. Behind them, on September 11, stands a new cask whose already delicious, bone-dry contents had just been racked to tank.
I can’t claim to have been utterly slack-jawed on learning that Ott and his crew had picked like crazy in the last days of August. The greater shock turned out to be what they had chosen to pick.

Dear Ott-Wine-Partner,

now that the first wines of 2018 are available, we would love to give insight into this very special wine year 2018.

Overall the previous year was a big success for us, especially because of the 30 year FASS4® anniversary.

Meininger’s FINEST 100 – International Wine Summit:
Big thanks to Sascha Speicher - He gave us the opportunity to present our wines already for the second time! 
In addition, our Grüner Veltliner Ried Feuersbrunner ROSENBERG 1ÖTW and Ried Feuersbrunner SPIEGEL 1 ÖTW just got rated with 94 and 93 points.

On top of this we are very proud of our international ratings:

2017 Ried Feuersbrunner ROSENBERG 1ÖTW, Grüner Veltliner
97 points jamessuckling.com
93 points robertparker.com

2017 Ried Feuersbrunner SPIEGEL 1ÖTW, Grüner Veltliner
95 points jamessuckling.com
94 points robertparker.com

2017 Ried Engabrunner STEIN 2017 1ÖTW, Grüner Veltliner
96 points jamessuckling.com
92 points robertparker.com

2017 DER OTT® Feuersbrunn, Grüner Veltliner
92 points jamessuckling.com
90 points robertparker.com

 


RELATIEGESCHENKEN & CADEAUBON

Nog op zoek naar een verrassing?

Laat vrienden, klanten, medewerkers genieten van een kwalitatieve fles wijn bij Leirovins. Met ons ruim en internationaal wijnengamma vindt u er vast een mooi relatiegeschenk.  Of kies eenvoudig voor een leuke cadeaubon van Leirovins en trakteer uw relaties met een heerlijke wijn naar keuze.